Forskning och fakta om körkort i landet

I Sverige drar Transportstyrelsen varje år in 9000 körkort av medicinska skäl. 300 personer söker dispens från de medicinska kraven och mindre än 20 får sådan dispens per år. Knappt 500 personer står nu i kö för att göra simulatortester i Linköping för 18 700 kronor. VTI gör testerna och klarar av 5 tester i veckan (som tar en timme per test) vilket innebär att de som anmäler sig idag får vänta mer än två år. Dessutom har inga dispenser – efter fyra års projekt – beviljats efter ett simulatortest. Cynthia Owsley, Joanne Wood och Bart Melis Dankers är de tre mest aktade forskarna och de hävdar alla att det är förarprov som kan visa om man kan köra bil eller inte.

Läs några aktuella artiklar (pdf-dokument) i ämnet här med intervjuer, debatt artiklar och ett brev till Justitiedepartementet:

Intervju med dr Joanne Wood

Intervju med Ole Björn Herland

Justitiedepartementet

Kaos i svensk trafikmedicin

SMS-projektet - logotyp

Ansökan om ett tredje SMS-år

Vi har nu sökt om att göra ett tredje SMS-år med inriktning mot funktionell syn och färdmedel. I ett samarbete mellan VTI, SYAB, Trafikverket, Glaukomförbundet, StrokeRiksförbundet och förmodligen även Diabetesförbundet ska vi samla kunskap och få nya rutiner som skulle kunna ersätta det endimensionella synfältstesterna vi arbetar med idag.

Läs gärna bifogade dokument och återkom med synpunkter till krister@inde.nu

Bästa hälsningar

Krister

 

Nedladdningsbara dokument

Budget år 3 SMS Chans till dispens (Excel)

HIGH FIVE slutrapport (2) (Word)

slutrapporten_20140113_1 (Word)

Slutversion SMS 3 K Inde 0203 (2) (Word)

SMS år 3 (Word)

SMS-projektet - logotyp

Ett tredje år med SMS?

Vi arbetar nu intensivt med att få till ett tredje år med SMS-projektet. Då med underrubriken CHANS TILL DISPENS. I nära samarbete med VTI-forskarna i Linköping vill vi se hur ett program kan se ut där den nya simulatorn används före och efter träning. Kort sagt vill vi se om det är viktigt att lägga in körkortstester med träning på inhägnad bana och på sikt även i trafiken (även om det inte är möjligt idag). Vi vill bara meddela detta på det här sättet på hemsidan och vi kommer nästa vecka att lägga upp ansökan på vår website för att du som är intresserad ska kunna läsa den och ge oss synpunkter, vare sig du är en person som har synfältsbortfall eller om du är ”rehabiliteringsprofessionell”.

I det här arbetet deltar även StrokeRiksförbundet och vi hoppas att även Diabetsförbundet och Glaukomförbundet vill vara med och hjälpa till med att sända oss representanter i referensgruppen samt personer som vill vara med och utveckla dagens situation till något bättre. Inget är som bekant så bra att det inte kan bli bättre.

Presentation från föreläsning om körtest

Den 12 januari 2016 medverkade SMS-projektet genom Johan Ekblad och Krister Inde på Transportforum i Linköping. Vi fick under ett seminarium som handlade om Trafikmedicin möjlighet att visa våra resultat från HIGH FIVE-projektet. Här är vår powerpointpresentation där du finner en jämförelse mellan körtest på inhägnad bana och i VTIs simulator.

Klicka här för att ladda hem presentationen (pptx-fil)

SMS-Metodboken finns nu inläst på ljud

SMS-Metodboken finns nu även som inlästa ljudfiler. Du hittar den på vår hemsida på avsnittet med projektmaterial.

Klicka här för att komma till ljudspelaren där du kan lyssna på de olika avsnitten

SMS-projektet - logotyp

SMS project in english

We have now published a summary page with a project description and some project material available in english. For more information please click on ”In english” in the main menu.

Info och material från seminariet 12/5

Seminariet den 12 maj på Brofästet i Kalmar inleddes inför 130 deltagare av landshövding Stefan Carlsson och landstingsdirektör Alf Jönsson som hävdade att tillväxt och nya kunskaper hänger ihop. Sedan beskrev Strokeföreningen och SRF Kalmar värdet av att som intresseorganisationer stå bakom SMS projektet och att Arvsfonden finansierat det som i grunden är en innovation. Programmet följdes i sin helhet och här är alla de olika presentationerna i redigerad form.

Alla deltagare fick Metodboken och en Resultatrapport som innehåller fakta och figurer från vår träning. Det här kan bli de kunskaper vi saknar för att i full skala bygga ut strokerehabiliteringen med synträning. Det är i varje fall vår avsikt.

Nedladdningsbart material från dagen

SMS PRESSMEDDELANDE

SMS PROGRAM

SMS FILMEN SYNFÄLTSBORTFALL MITT I LIVET

SMS METODBOKEN

SMS RESULTATRAPPORT

SMS TEAMETS PRESENTATION

BART MELIS DANKERS FÖRELÄSNING

JOHAN EKBLADS PRESENTATION AV HIGH FIVE

KARTHIKEYAN BASKARANS PRESENTATION AV RESULTAT

KARTHIKEYAN BASKARANS PRESENTATION AV PRISMOR

SUSANNE TRAUZETTEL KLOSINSKIS ARTIKEL OM EST (länk till hennes presentation kommer senare)

Ett urval med bilder på föreläsare och deltagare

Bildspelet startas automatiskt, klicka på navigeringsknapparna för att bläddra fritt.

 

Infofilm preview

Informationsfilm om projektet

Nu kan du se vår presentationsfilm ”Synfältsbortfall mitt i livet” som är en beskrivning av Projektet SMS-team Kalmar.

sms annons

Många anmälda till seminariet 12/5

Fler än 80 personer är nu anmälda till SMS Seminariet den 12 maj! Nu spränger vi 80-gränsen till vårt banbrytande seminarium den 12 maj på Brofästet i Kalmar där du får nya kunskaper om SMS, Stroke Med Synsvårigheter! Se programmet här och anmäl dig till krister@inde.nu

Du får också en Metodbok och vara med om premiären på filmen ”synfältsbortfall mitt i livet”!

Välkommen!

SMS_Annons_12_maj_2015

Stroke Med Synproblem - Hur gör man?

Seminarium i Kalmar den 12 maj 2015 – på strokedagen

INBJUDAN TILL DIG SOM ARBETAR MED STROKE ELLER SYN.

Var tredje person som får en stroke har synfältsbortfall och var femte har dubbelseende. Strokerehabiliteringen innehåller många delar – talträning, minnesträning, gångträning, ADL-träning – men väldigt lite om kompensation av synsvårigheter. Vi har försökt hitta verktygen och under 2014 har 15 personer med olika synfel hjälpt oss utvärdera vilka som fungerar och inte. Vårt mål är att all strokerehabilitering i landet ska få den här kunskapen, mycket tack vare Arvsfonden och samarbetet mellan Synskadades Riksförbund och Strokeföreningen i Kalmar. Vi lär dig mer om ögonrörelseträning, prismaglas, orientering, köra bil – resultaten är intressanta, minst sagt!

Programmet uppdateras på vår hemsida under våren. Kom och träffa oss i SMS-teamet och världsledande forskare. Vi har lärt oss massor under året och vi vill dela med oss till dig och dina kollegor.

Seminariet är ett samarbete mellan Arvsfonden, Strokeföreningen Kalmar, Landstinget i Kalmar län, Synskadades Riksförbund Kalmar och SMS – Stroke Med Synsvårigheter.

Plats

Seminariet genomförs på Brofästet i Kalmar, www.brofastet.se. Där kan du också boka rum till bra pris om du kommer dagen innan.

Anmälan

BOKATIDIGTRABATT!
Om du bokar din plats på seminariet senast 12 mars så får du 400 kronor rabatt! Bokatidigtrabatten försvinner om du bokar senare än detta datum, så du har en månad på dig. BOKA NU OCH SPARA 400 kronor. För medlemmar i SRF och Strokeförbundet gäller särskilda priser, som vi kan ge dig besked om efter den 10 februari. Gör en intresseanmälan nu och ange ”medlem SRF” eller ”medlem Stroke” så återkommer vi när vi ser hur intresset verkar.

Anmäl dig så fort du kan och får genom att sända ett mail till steve.sjogren@telia.com eller krister@inde.nu.

Konferenskostnad inkl. lunch, fika och material: 1600 kr exklusive moms.

Ring 0480-42 70 00 för rumsbokning och 070-573 42 01 för mer information.

Klicka här för att ladda hem program som pdf

Klicka här för att ladda hem annons som pdf.